Mezőkovácsháza első lakói kertészek, azon belül is dohánytermelő kertészek voltak. A lakosság túlnyomó része az 1800-as évek második felében már a gabonafélék mellett a különböző ipari növények termesztésével kezdett el foglalkozni, de számottevően a cukorrépa és a cirok termesztése volt a jellemző. Volt azonban egy-két család, akik kis kertészetükben más növények mellett kovácsházi paprikát is termeltek a piacra. Valószínűleg ők nemesítették ki, innen hordták a környező községek és városok piacaira eladni. Mivel kovácsháziak árulták, a paprika is kovácsházi lett. A kovácsházi paprikát Aradi, Polomszki, Hatvani paprikának is nevezik. Szakleírása:

 

A növény jellemzői:

  • átlagos bokormagassága: 50-70 cm,
  • levélmérete: nagy,
  • levélszíne: sötétzöld,
  • növekedési típusa: fa, felfelé törő, szilárd,
  • szártag hosszúsága: hosszú.

A termés jellemzői:

  • termés hossza: 12-14 cm,
  • legnagyobb átmérő: 2,5-3 cm,
  • húsvastagsága: 2-3 mm,
  • héjvastagsága: 50-80 mikron,
  • bogyó átlagsúlya: 23-30 gramm,
  • termésszín gazdasági éretten: közép zöld,
  • biológiai éretten: kárminvörös,
  • alak, felület: hosszú, hegyes, enyhén bordázott,
  • íze: közepesen csípős,

termés állása: felálló