Mezőkovácsháza első lakói kertészek, azon belül is dohánytermelő kertészek voltak. A lakosság túlnyomó része az 1800-as évek második felében már a gabonafélék mellett a különböző ipari növények termesztésével kezdett el foglalkozni, de számottevően a cukorrépa és a cirok termesztése volt a jellemző. Volt azonban egy-két család, akik kis kertészetükben más növények mellett kovácsházi paprikát is termeltek a piacra. Valószínűleg ők nemesítették ki, innen hordták a környező községek és városok piacaira eladni. Mivel kovácsháziak árulták, a paprika is kovácsházi lett. A kovácsházi paprikát Aradi, Polomszki, Hatvani paprikának is nevezik. Szakleírása:
A növény jellemzői:
- átlagos bokormagassága: 50-70 cm,
- levélmérete: nagy,
- levélszíne: sötétzöld,
- növekedési típusa: fa, felfelé törő, szilárd,
- szártag hosszúsága: hosszú.
A termés jellemzői:
- termés hossza: 12-14 cm,
- legnagyobb átmérő: 2,5-3 cm,
- húsvastagsága: 2-3 mm,
- héjvastagsága: 50-80 mikron,
- bogyó átlagsúlya: 23-30 gramm,
- termésszín gazdasági éretten: közép zöld,
- biológiai éretten: kárminvörös,
- alak, felület: hosszú, hegyes, enyhén bordázott,
- íze: közepesen csípős,
termés állása: felálló